МИКРОБИОЛОГИЈА
- Шта је микробиологија по дефиницији предмета?
- Шта су микроорганизми?
- Који је значај микробиологије као самосталне биохемијске науке?
- Која је основна подела микроорганизама према грађи ћелије?
- Објасни структурну грађу прокариотске ћелије.
- Објасни структурну грађу еукариотске ћелије.
- Шта је ћелијски зид и која је његова улога у ћелији?
- Шта је цитоплазматска мембрана и која је њена улога у ћелији?
- Шта је једро и која је његова улога у ћелији?
- Шта је нуклеоид и која је његова улога у ћелији?
- Шта су рибозоми и која је њихова улога у ћелији?
- Шта су митохондрије и која је њихова улога у ћелији?
- Шта је Голџијев апарат и која је његова улога у ћелији?
- Шта су вакуоле и која је њихова улога у ћелији?
- Шта су бактерије?
- Како се деле бактерије према облику?
- Шта представљају колоније бактерија?
- Које микроорганизме обухватају гљиве?
- Које су основне карактеристике гљива?
- Објасни грађу гљива.
- Који начини размножавања су заступљени код гљива?
- Објасни грађу плесни.
- Какве су по изгледу колоније плесни?
- Шта су квасци и каквог су облика?
- Шта су протозое и које су њихове карактеристике?
- На основу чега је извршена систематика протозоа?
- Шта су алге и које су њихове карактеристике?
- Какав је утицај воде на микроорганизме?
- Какав је утицај температуре на микроорганизме?
- Какав је утицај светлости на микроорганизме?
- Како утиче pH-вредност на микроорганизме?
- Какав је утицај осмотског притиска на микроорганизме?
- Како се деле микроорганизми на основу начина исхране?
- Како утиче молекуларни кисеоник на микроорганизме?
- Које су карактеристике анаеробног дисања микроорганизама?
- Које су типичне анаеробне ферментације?
- Које су карактеристике аеробног дисања микроорганизама?
- Које су типичне аеробне ферментације?
- Како се крећу микроорганизми?
- Како се размножавају микроорганизми?
- Како се размножавају бактерије?
- Како се размножавају плесни?
- Како се размножавају квасци?
- Која је улога микроорганизама у кружењу материје у природи?
- Која је улога микроорганизама у прехрамбеној индустрији?
- Која је улога микроорганизама у фармацији?
- Шта је микроскоп?
- Који су механички делови микроскопа?
- Који су оптички делови микроскопа?
- Објасни технику микроскопирања.
- Шта представља и како се припрема обичан нативни препарат?
- Како се припрема препарат у живом стању – Висећа кап?
- Наведи основни лабораторијски прибор у микробиолошкој лабораторији?
- Шта подразумева стерилизација сувом топлотом?
- Шта подразумева стерилизација влажном топлотом?
- Шта су хранљиве подлоге?
- Како се припремају хранљиве подлоге?
- Како се засејавају хранљиве подлоге?
- Који се апарати користе за гајење микроорганизама?
- Како се одређује број микроорганизама?