Mikrobiologija

 

МИКРОБИОЛОГИЈА

 

 

 

  1. Шта је микробиологија по дефиницији предмета?
  2. Шта су микроорганизми?
  3. Који је значај микробиологије као самосталне биохемијске науке?
  4. Која је основна подела микроорганизама према грађи ћелије?
  5. Објасни структурну грађу прокариотске ћелије.
  6. Објасни структурну грађу еукариотске ћелије.
  7. Шта је ћелијски зид и која је његова улога у ћелији?
  8. Шта је цитоплазматска мембрана и која је њена улога у ћелији?
  9. Шта је једро и која је његова улога у ћелији?
  10. Шта је нуклеоид и која је његова улога у ћелији?
  11. Шта су рибозоми и која је њихова улога у ћелији?
  12. Шта су митохондрије и која је њихова улога у ћелији?
  13. Шта је Голџијев апарат и која је његова улога у ћелији?
  14. Шта су вакуоле и која је њихова улога у ћелији?
  15. Шта су бактерије?
  16. Како се деле бактерије према облику?
  17. Шта представљају колоније бактерија?
  18. Које микроорганизме обухватају гљиве?
  19. Које су основне карактеристике гљива?
  20. Објасни грађу гљива.
  21. Који начини размножавања су заступљени код гљива?
  22. Објасни грађу плесни.
  23. Какве су по изгледу колоније плесни?
  24. Шта су квасци и каквог су облика?
  25. Шта су протозое и које су њихове карактеристике?
  26. На основу чега је извршена систематика протозоа?
  27. Шта су алге и које су њихове карактеристике?
  28. Какав је утицај воде на микроорганизме?
  29. Какав је утицај температуре на микроорганизме?
  30. Какав је утицај светлости на микроорганизме?
  31. Како утиче pH-вредност на микроорганизме?
  32. Какав је утицај осмотског притиска на микроорганизме?
  33. Како се деле микроорганизми на основу начина исхране?
  34. Како утиче молекуларни кисеоник на микроорганизме?
  35. Које су карактеристике анаеробног дисања микроорганизама?
  36. Које су типичне анаеробне ферментације?
  37. Које су карактеристике аеробног дисања микроорганизама?
  38. Које су типичне аеробне ферментације?
  39. Како се крећу микроорганизми?
  40. Како се размножавају микроорганизми?
  41. Како се размножавају бактерије?
  42. Како се размножавају плесни?
  43. Како се размножавају квасци?
  44. Која је улога микроорганизама у кружењу материје у природи?
  45. Која је улога микроорганизама у прехрамбеној индустрији?
  46. Која је улога микроорганизама у фармацији?
  47. Шта је микроскоп?
  48. Који су механички делови микроскопа?
  49. Који су оптички делови микроскопа?
  50. Објасни технику микроскопирања.
  51. Шта представља и како се припрема обичан нативни препарат?
  52. Како се припрема препарат у живом стању – Висећа кап?
  53. Наведи основни лабораторијски прибор у микробиолошкој лабораторији?
  54. Шта подразумева стерилизација сувом топлотом?
  55. Шта подразумева стерилизација влажном топлотом?
  56. Шта су хранљиве подлоге?
  57. Како се припремају хранљиве подлоге?
  58. Како се засејавају хранљиве подлоге?
  59. Који се апарати користе за гајење микроорганизама?
  60. Како се одређује број микроорганизама?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s