ОРГАНСКА ХЕМИЈА – ИЗБОРНИ ПРЕДМЕТ
- 1. Подела органских једињења (према структури и према изучавању (на класе))
- 2. Основни појмови у органској хемији (функционална група, хомологи низ, изомерија, супституција, адиција, елиминација)
- Подела угљоводоника (према структури и засићености)
- Алкани: номенклатура, хомологи низ, изомерија, представници
- Алкани: реакције супституције (халогеновање, нитровање, сулфоновање)
- Алкени: номенклатура, хомологи низ, изомерија, представници
- Cis/trans изомерија код алкена
- Алкени: реакције адиције (H2, X2, HX, H20)
- Алкини: номенклатура, хомологи низ, изомерија, представници
- Алкини: реакције адиције (H2, X2, HX, H20)
- Диени: номенклатура, хомологи низ, изомерија, представници
- Циклоалкани: номенклатура, хомологи низ, изомерија, представници
- Ароматични угљоводоници: номенклатура, изомерија (orto-, meta-, para-), представници
- Ароматични угљоводоници: реакције супституције (халогеновање, нитровање, сулфоновање), реакције адиције (H2)
- 15. Алкохоли: подела, номенклатура, изомерија
- 16. Алкохоли: реакције оксидације, грађења алкохолата, добијања естара
- 17. Представници алкохола: метанол, етанол, гликол, глицерол
- 18. Феноли: номенклатура, изомерија, представници
- 19. Феноли: реакције супституције (халогеновање, нитровање, сулфоновање), реакције са базама
- 20. Алдехиди и кетони: номенклатура, изомерија, представници
- 21. Алдехиди и кетони: реакције оксидације (KMnO4, K2Cr2O7, Фелинг, Толенс)
- Представници алдехида и кетона: метанал (формалдехид) и пропанон (ацетон)
- 23. Карбоксилне киселине: подела, номенклатура, изомерија, представници
- 24. Карбоксилне киселине: добијање соли и добијање естара
- 25. Карбоксилне киселине: добијање халогенида, амида и анхидрида
- 26. Представници карбоксилних киселина: мравља, сирћетна, оксална
- 27. Масти и уља: структура и особине
- Масти и уља: реакције хидролизе – добијање сапуна
- Оптичка изомерија: асиметричан угљеников атом; D- и L- структуре
- 30. Угљени хидрати: структура, подела по сложености
- 31. Моносахариди: подела, номенклатура, конфигурација (D- и L-)
- Представници моносахарида: рибоза, глукоза, фруктоза, галактоза
- Моносахариди: Фишеров (Fischer) и Хејвортов (Haworth) приказ структура
- 34. Моносахариди: алфа и бета структуре, редукујући шећери
- 35. Моносахариди: реакције оксидације (Фелинг, Толенс)
- Дисахариди: структура, гликозидна веза
- Представници дисахарида: малтоза, лактоза, сахароза
- 38. Представници полисахарида: скроб, целулоза, гликоген
- 39. Аминокиселине: подела и номенклатура
- 4 Амнокиселине: пептидна веза; синтеза пептида
- 4 Протеини: састав, подела, типови
- 42. Протеини: карактеристичне реакције (бојене и таложне)