Organska hemija

ОРГАНСКА ХЕМИЈА – ИЗБОРНИ ПРЕДМЕТ

 

 

  1. 1. Подела органских једињења (према структури и према изучавању (на класе))
  2. 2. Основни појмови у органској хемији (функционална група, хомологи низ, изомерија, супституција, адиција, елиминација)
  3. Подела угљоводоника (према структури и засићености)
  4. Алкани: номенклатура, хомологи низ, изомерија, представници
  5. Алкани: реакције супституције (халогеновање, нитровање, сулфоновање)
  6. Алкени: номенклатура, хомологи низ, изомерија, представници
  7. Cis/trans изомерија код алкена
  8. Алкени: реакције адиције (H2, X2, HX, H20)
  9. Алкини: номенклатура, хомологи низ, изомерија, представници
  10. Алкини: реакције адиције (H2, X2, HX, H20)
  11. Диени: номенклатура, хомологи низ, изомерија, представници
  12. Циклоалкани: номенклатура, хомологи низ, изомерија, представници
  13. Ароматични угљоводоници: номенклатура, изомерија (orto-, meta-, para-), представници
  14. Ароматични угљоводоници: реакције супституције (халогеновање, нитровање, сулфоновање), реакције адиције (H2)
  15. 15. Алкохоли: подела, номенклатура, изомерија
  16. 16. Алкохоли: реакције оксидације, грађења алкохолата, добијања естара
  17. 17. Представници алкохола: метанол, етанол, гликол, глицерол
  18. 18. Феноли: номенклатура, изомерија, представници
  19. 19. Феноли: реакције супституције (халогеновање, нитровање, сулфоновање), реакције са базама
  20. 20. Алдехиди и кетони: номенклатура, изомерија, представници
  21. 21. Алдехиди и кетони: реакције оксидације (KMnO4, K2Cr2O7, Фелинг, Толенс)
  22. Представници алдехида и кетона: метанал (формалдехид) и пропанон (ацетон)
  23. 23. Карбоксилне киселине: подела, номенклатура, изомерија, представници
  24. 24. Карбоксилне киселине: добијање соли и добијање естара
  25. 25. Карбоксилне киселине: добијање халогенида, амида и анхидрида
  26. 26. Представници карбоксилних киселина: мравља, сирћетна, оксална
  27. 27. Масти и уља: структура и особине
  28. Масти и уља: реакције хидролизе – добијање сапуна
  29. Оптичка изомерија: асиметричан угљеников атом; D- и L- структуре
  30. 30. Угљени хидрати: структура, подела по сложености
  31. 31. Моносахариди: подела, номенклатура, конфигурација (D- и L-)
  32. Представници моносахарида: рибоза, глукоза, фруктоза, галактоза
  33. Моносахариди: Фишеров (Fischer) и Хејвортов (Haworth) приказ структура
  34. 34. Моносахариди: алфа и бета структуре, редукујући шећери
  35. 35. Моносахариди: реакције оксидације (Фелинг, Толенс)
  36. Дисахариди: структура, гликозидна веза
  37. Представници дисахарида: малтоза, лактоза, сахароза
  38. 38. Представници полисахарида: скроб, целулоза, гликоген
  39. 39. Аминокиселине: подела и номенклатура
  40. 4 Амнокиселине: пептидна веза; синтеза пептида
  41. 4 Протеини: састав, подела, типови
  42. 42. Протеини: карактеристичне реакције (бојене и таложне)
Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s